Over ons

> TPV Dijkzicht van toen tot nu

Fusie tussen de clubs van Volendam en Edam

Tennisvereniging Dijkzicht is opgericht op 16 oktober 1972, op de huidige locatie. Het is een fusie tussen de clubs van Volendam en Edam.

Voor die tijd had Volendam één tennisvereniging met 1 baan. Deze lag achter de oude Mavo Don Bosco bij de Julianaweg, en had een krappe 100 leden. Gerbrand Groet was de tennisleraar en Jan Keizer (wiskundeleraar van Don Bosco college) was de trainer voor de beginnelingen.

Edam had één tennisvereniging met 1 baan, eerst achter de Lts, daarna op het industriegebied bij Everaars, met ongeveer 70 leden.

In het jaar 1972 kwam er dus een fusie tussen beide verenigingen, de initiatiefnemers daarvan waren Cor Sarlemijn (Volendam) en Frans Grumbock (Edam). Zij hebben hun leden weten te overtuigen van de noodzaak van een fusie, want ruimte voor uitbreiding was bij beide verenigingen niet aanwezig.

De nieuwe vereniging kreeg de naam “TV Dijkzicht”. Deze naam kreeg na twee stemrondes net iets meer stemmen dan de naam “de Seinballe”. De vereniging telde toen ongeveer 150 leden en 6 gravelbanen, met als eerste voorzitter Charles Bakker.

Er werd een noodkerk opgekocht uit Purmerend die werd omgebouwd tot clubgebouw. Het gebouw kreeg als naam “de Schemerpit”. De naam was een eerbetoon aan de twee mannen onder wiens bezielende leiding het kerkgebouw was omgeturnd tot clubgebouw, Gerrit SCHEMERavond en Jan PITjes.

In 1977 begon Edwin Kuller als vaste tennisleraar bij Dijkzicht. Hij is dat gebleven tot 1991.

In 1978 begon Jaap Steur als groundsman en is dat gebleven tot 1 september 2014. Hij werd opgevolgd door Mark van den Berg en Rene van Eijsden.

Uitbreiding park TPV Dijkzicht

In 1980 werd het park van TPV Dijkzicht fors uitgebreid vanwege het snel stijgende aantal leden. Het aantal banen werd van 6 gravelbanen uitgebreid naar 12 gravelbanen en 3 binnenbanen. Tegelijkertijd werd er een nieuwe kantine gebouwd. De schemerpit werd als kantine verlaten en de vereniging nam betrekking in de huidige kantine, die vanaf dat moment werd gepacht door Gottfried en Petra Rubner.

In 1981 was de eerste editie van Het Palingtoernooi. Het werd toen georganiseerd door een aantal leden van de club: o.a. Tom den Hartog, Dick Maurer, Peter Scheffer, Harry Muhren en Theo van Scherpenzeel. Het toernooi is inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste toernooien van Nederland.

In 1990 begon Carel de Winkel als tennisleraar. Rob Gomersbach kwam daar in 1992 bij. Beiden zijn nog steeds actief. Later voegden Gina Zwarthoed, Peter Tol en Steffan Guijt zich bij dit duo.

In november 1996 werd het park uitgebreid met 3 extra binnenbanen. De nieuwe hal werd op de plek van 3 bestaande buitenbanen gebouwd. Hiervoor kwamen 4 nieuwe buitenbanen terug. Vanaf toen bestond het park uit 13 buitenbanen en 6 binnenbanen.

In 2010 was TPV Dijkzicht uitgegroeid tot de grootste tennisvereniging van Nederland, met ruim 2000 leden.

De voorzitters van TPV Dijkzicht in chronologische volgorde: Charles Bakker, Hen Schouten, Henk Schram, Klaas Rep, Kees Veerman (Reus) en Kees de Boer tot op heden.

De kantinebeheerders in chronologische volgorde: Sijmen Zwarthoed, Cor Tol, Piet Kras, Gottfried en Petra Rubner, Jack en Anna Bond. De kantine is momenteel in eigen beheer van de vereniging.

De tennislessen worden vanaf 1 september 2021 verzorgd door tennisschool De Kloek.

Voorjaar 2018 werden er drie padelbanen in gebruik genomen. Als gevolg van het grote succes hiervan zijn er in 2021 nog drie padelbanen gerealiseerd. Het park bestaat nu uit 6 padelbanen, 11 tennis buitenbanen en 6 tennis binnenbanen. In het winterseizoen worden de twee banen 7 en 8 door middel van een opblaashal overdekt waardoor er 8 binnen tennisbanen zijn.